tiistai 30. kesäkuuta 2015

ITU World Championships Long Course

 
Vuorossa oli ITU:n pitkän matkan triathlonkisa, matkoina 4k uinti 120k pyörä ja 30k juoksu, hieman siis lyhemmät matkat kuin Ironman täyden matkan kisoissa, loppuajaltaan ennakkoon arvioituna noin 3h lyhempi urakka. Valmistautuminen oli mennyt kohtalaisen hyvin ottaen huomiin että rankasta Ironman Lanzarote kisasta oli vain 5 viikkoa aikaa. Palautuminen oli edennyt hyvin joskin tärkeimpiä pitempiä kovempia harjoituksia ei juurikaan ollut voinut tehdä, joten kestävyys oli hieman arvoitus kisakynnyksellä. Tarkoitus oli silti lähteä nauttimaan MM tunnelmasta, Ruotsi-Suomi maaotteluhengestä, ottamaan taas kerran kaiken itsestään irti ja kokemaan sitä myötä euforiaa maaliviivalla.

Saavuin paikan päälle perjantaiaamuna monen muun kisailijan tapaan joita oli noin tuhatkunta. Rekisteröityminen ja kisapaikat/reitit selvisivät kohtuu nopeasti kisakeskuksessa ja kävin testaamassa pyörä ja juoksureitin lyhyesti, kaikki tuntui olevan kunnossa, mies ja varusteet mukaan lukien. Uinti testit päätin jättää väliin koska Vättern vesi tuntui olevan kohtuu vilposta (14c), josta syystä ITU delegaatio päättikin sitten lyhentää 4k uinnin 1,5k mittaiseksi. Tämä päätös sopi minulle vaikka tarkoittikin kisauintivauhdin lisäystä merkittävästi ja uintiharjoitukset olivat painottuneet lähinnä pidempiin harjoituksiin.

Kisa-aamu valkeni aurinkoisena ja lämmin päivä oli tiedossa, lähtöä oli siirretty alkamaan 9.30 joten aamulla oli reilusti aikaa nauttia tuhti aamupala sekä valmistella vaihtopaikka kuntoon ja tehdä hyvät alkuverryttelyt jota kylmä vesi totisesti vaati. Lähtö oli jaettu kolmeen aaltoon ja oma 18-55 miesten ikäryhmälähtö oli muutama minuutti Eliten jälkeen, jonka aikaa jouduimme odottelemaan paikoillaan lähtöviivalla vedessä ja meinasi hieman paikat kohmettua. Paukun jälkeen se kuitenkin unohtui kun lähdettiin kauhomaan 1500 metriä, koitin ottaa normaaliin tapaan ripeän lähdön ja sen jälkeen hakea oman rytmin hieman väljemmillä vesillä. Uinti tulikin suunnitelmien mukaan, myös sen puolesta että oikein 1500m vaatimaa nopeutta ei löytynyt vaan mentiin enemmänkin sellaista puolen matkanvauhtia joka taitaa olla mulla samalla myös täyden matkanvauhti.

Pyörä lähti vahvasti liikenteeseen ja hyviä pyöräporukoita oli tarjolla mutta heti kävi myös selväksi että kyseessä MM kisat ja kovia pyöräilijöitä oli mukana niin Tanskasta kuin Ruotsistakin. Olin asettanut tavoitteeksi 270-280 targetwatit, joilla tultiinkin aina 100km asti, kuulin toisella kierroksella sijoitukseni paranevan koko ajan ollen sillä hetkellä 15 ikäsarjassani jossa yhteensä 60 kilpailijaa joka antoi mukavasti luottoa tekemiseen. Olin alun perin laskelmoinut 300-350 kaloria/tunti pyörällä urheilujuoman ja geelien muodossa. Tämä osoittautui kuitenkin liian vähäiseksi johtuen Ironmaniin verrattuna korkeammista wateista ja ilmeisesti viiden viikon tauosta pitkistä lenkeistä. Onneksi olin varannut hiilaripatukkaa mukaan josta sai tarvittavat 200 lisäkaloria. Pyörän aikaisessa tankkauksessa otin myös suolaa reilusti ja reilu litra nestettä tuntiin. Näillä eväillä pyörä tuntuikin vahvalta ja jopa helpolta ekan kierroksen. Viimeisellä kierroksella tuuli alkoi yltyä ja missasin kolmannella kierroksella hyvän porukan jonka johdosta viimeinen 20k vastatuuliosuus piti puskea yksin. Tämä oli mentaalisesti haastava pätkä ja tehot laskivat hieman. Kaiken kaikkiaan pyöräosuuteen olin tyytyväinen, joskin oli hieman arvoitus tuossa vaiheessa miten juoksu lähtee kulkemaan.

Juoksuvauhti tavoite oli 4.20/km ja ensimmäinen 10k tulikin nätisti 4.15/km vauhtia, ehkä hieman liian kovaakin, mutta sykkeet olivat targetissa ja fiilis oli hyvä joten ajattelin että mennään tätä vauhtia niin kauan kuin hyvältä tuntuu. Toisella kierroksella tuli samanlaisia energiavajetuntemuksia kuin pyörällä joten jouduin muutamaan otteeseen turvautumaan kiinteään energiaan banaanin ja patukoiden muodossa kun alunperin tarkoitus oli pärjätä urheilujuoma/vesi/cola linjalla. Toisella 10k kierroksella meno hieman hyytyi, mutta tunne oli vielä vahva, joskin viimeinen kierros alkoikin mietittyttämään miten siitä selviydytään. Onneksi sain tiedon että olen top10:ssä ja paranee kokoajan, joka oli alkuperäinen varovainen tavoite. Viimeisellä kierroksella sitten joutuikin kaivamaan syvältä jotta sai pidettyä lantion ylhäällä ja jalat liikkeessä välttäen samalla kramppeja. Myös päivä oli kuumimmillaan, joten koneistoa sai viilentää joka juomapisteen yhteydessä. Maalisuoran auetessa sain vielä tehtyä loppukirin yleisön kannustaessa jonka päälle tuuletukset. Maaliviivan jälkeen sitten joutuikin haukkomaan happea nurmen pinnassa hieman aikaa ja venyttelemään kramppailevia jalkoja.

Kisa oli hieno vaikka Ironman tyyppinen suuren juhlan tuntu puuttuikin. Kaikki kuitenkin sujui järjestäjien puolesta mallikkaasti ja reitit olivat huikeat sekä Motala paikkana idyllinen pikkutaajama. Liveseuranta oli huippuluokkaa jossa Ironman-järjestöllä olisi oppimisen paikka. Kisasuoritukseen olen tyytyväinen ottaen huomioon valmistautumiset. Tasainen suoritus, joka antoi taas luottoa jatkoon, joka tällä hetkellä on vielä hieman avoinna.

Uinti 1,5k 24:05 20.
Pyörä 120k 3:05:50 11.
Juoksu 30k 2:16:03 8.

AG35 8. 5:50:23

Tarkemmat tulokset järjestäjien sivuilta,
http://results.neptron.se/NeptronTimingSPA/#/itulongdistancetriathlon2015/938?sortOrder=Place&raceId=99&categoryId=109&page=0&pageSize=25

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti